Week van de Pleegzorg

Woensdag 30 oktober is de Week van de Pleegzorg gestart. Met deze week wil Pleegzorg Nederland laten zien hoe kinderen helpen het leven van zowel pleegouders als kinderen verrijkt. Pleegouders worden in het zonnetje gezet met verwen-activiteiten zoals gezinsuitjes, vrij zwemmen en vrijkaartjes voor een voetbalwedstrijd, er worden thema- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd en op 6 november is er een landelijke pleeggrootouderdag.

 

Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig want het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af, terwijl er veel vraag is. Het vinden van de ideale match voor kinderen wordt hierdoor steeds lastiger. Om meer kinderen, meer kansen te geven, zijn jaarlijks zijn 3.500 níeuwe pleegouders nodig stelt Pleegzorg Nederland. Eind 2018 waren er met 2.566 nieuwe pleegouders al bijna 1.000 te weinig.

 

Bestuurslid Esther Overweter op Pleegzorg Nederland.nl “Het tekort aan pleegouders betreft niet alleen het aantal beschikbare mensen, maar ook het gebrek aan variatie in type pleegouders. We hebben gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is. Met de campagne willen we de mensen laten zien dat je bijvoorbeeld ook pleegouder kunt worden in deeltijd. En hoe mooi het is op deze manier je wereld open te stellen voor kinderen die dat goed kunnen gebruiken.”

 

Tegelijk met de Week van de Pleegzorg start de nieuwe campagne Open je Wereld.nu, waarmee aandacht wordt gevraagd voor het belang van voldoende pleegouders.

 

Een van de activiteiten tijdens de Week is de lancering van het boek Dit huis is een thuis. Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin op vrijdag 1 november. In zestien interviews komen jongeren van vijftien tot twintig jaar aan het woord die een andere culturele achtergrond hebben dan hun adoptie- of pleegouders. Zij vertellen hoe zij hun gekleurde identiteit ervaren en wat zij belangrijk vinden. Femmie Juffer, hoogleraar adoptie en pleegzorg aan de Universiteit Leiden, schreef een inhoudelijk hoofdstuk over het belang van kleur bekennen en erkennen in de opvoeding. De andere twee auteurs zijn Lindy Popma en Monique Steenstra.

 

Kijk voor een overzicht van de activiteiten gedurende de week van de Pleegzorg op de website

About the Author /

j.smeets@nvo.nl

Alle artikelen