Vaders voorzichtiger met spelen dan moeders

Vaders lijken voorzichtiger dan moeders bij het laten spelen van hun kinderen, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl onder 251 ouders uit onder andere het Landelijk Ouderpanel.

 

Op de vraag ‘zou jij je kind toestaan te doen wat jij vroeger deed?’ antwoordde 58 procent van de vaders ‘nee’, tegenover 41 procent van de moeders. Zo vertelt een van de ouders: ,,Wij deden vaak hardloopwedstrijdjes rondom het huizenblok. Aan de achterkant, dus waar geen van de ouders uit de straatzicht op hadden, was een fietspad  waar ook regelmatig opgevoerde brommers langs kwamen. Dat is best wel eens bijna fout gelopen.” Een andere ouder zegt: ,,Ik ging wel vrij jong al alleen weg. Op mijn tiende fietste ik al tientallen kilometers van huis. Ook gebruikte ik op die leeftijd wel eens aanstekers of zakmessen. Dat zou ik nog niet prettig vinden bij mijn eigen kinderen als ze rond de tien zijn.”

 

‘Mijn zoon snijdt vanaf twee jaar al groente’

 

De vaders zijn vooral terughoudend als het gaat om hoogte (70% vaders tegen 59% moeders) en gevaarlijke voorwerpen (77% vaders tegen 66% moeders). Ook moedigen vaders minder vaak hun kinderen aan om risicovol te spelen: 30 procent van de moeders zegt hun kind aan te moedigen om risico’s te nemen tegenover nog geen 16 procent van de vaders. Een moeder vertelt: ,,Onze middelste zoon van drie helpt erg graag mee met eten koken. Al vanaf zijn tweede snijdt hij groente zoals champignons. Dit ging in het begin een keer mis, maar het mesje was niet echt scherp.”

 

Ouders zien voordelen van risicovol spelen

 

Uit de ervaringsverhalen van ouders uit het Landelijk Ouderpanel blijkt dat zij allemaal wel eens iets hebben meegemaakt dat slecht had kunnen aflopen. Desondanks zien zij veel voordelen van risicovol spelen. ,,Je leert door te doen en dat gaat met vallen en opstaan, soms een  pleister of een bezoekje aan het ziekenhuis. Anders kun je niet leren.” Ook werd gezegd dat risicovol spelen hun kinderen meer zelfvertrouwen geeft en angsten laat overwinnen. ,,Ik denk dat kinderen zelfstandiger worden als zij de vrijheid krijgen om zelf dingen te ontdekken. Dat hadden wij vroeger ook en het is allemaal goed gekomen.”

 

Tips

Op Opvoeden.nl staan tips voor risicovol spelen. Deze zijn afkomstig van VeiligheidNL. De ouders uit het Landelijk Ouderpanel hebben in het onderzoek aangegeven deze informatie nuttig te vinden. VeiligheidNL biedt voor ouders de Groeiboom , een online tool die hen inzicht geeft in het speelgedrag van hun kind. Ze krijgen praktische speeltips voor hoe ze in de zomervakantie aan de slag kunnen gaan met bijvoorbeeld klimparcoursen maken, takken slijpen en vogelhuisjes timmeren met hun kinderen.

Onderzoek Risicovol spelen

In totaal deden 251 ouders mee aan het onderzoek Risicovol spelen, waaronder 73 ouders uit het Landelijk Ouderpanel Het panel is een initiatief van Stichting Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs en telt nu bijna 1600 ouders. De andere ouders die aan dit onderzoek meededen, zijn door VeiligheidNL zelf geworven. De resultaten uit het Landelijk Ouderpanel vind je hier.

About the Author /

j.smeets@nvo.nl

Alle artikelen