
Meike Manschot: “We hebben gekke dingen gezien, maar ook treurige”
Op 16 maart jl. gingen we op slot en als praktijkeigenaar in de jeugdzorg vond ik dat een uitdaging. Ik kreeg dan ook direct de vraag van mijn collega’s: “Meike, hoe gaan we dit doen?”
We hadden het geluk dat we meteen met Microsoft Teams konden gaan werken, dus we zijn gelijk van start gegaan met overleg en therapie via beeldbellen. Iedereen ging ook meteen om. Gaaf om te zien dat dat lukte.
Elkaar de bal toespelen
Wij werken met vaktherapeuten PMT-ers (psychomotorische therapie) en beeldend therapeuten, zij hadden er echt zin in om iets nieuws te bedenken. De systeemtherapeut had samen met de PMT’er een therapie bedacht voor een gezin met omgangsproblemen: laat ze met elkaar in één ruimte zijn en genieten van elkaar door elkaar de bal toe te spelen. Zo kreeg het gezin de opdracht om in een cirkel te gaan staan en steeds meer ballen naar elkaar over te spelen. En in coronatijd doe je dat natuurlijk met de voeten in plaats van met de handen.
Er waren ook sessies bij jongeren waarbij het enthousiasme van een jongere met ADHD van het scherm spatte: Mijn collega was na die sessie misselijk: ze had het hele huis gezien, het scherm ging alle kanten op.
Ook treurige dingen
We hebben gekke dingen gezien. Maar ook treurige dingen. Het eerste weekend (na een week ‘lockdown’) was er een steekincident in een gezin, waarbij moeder vader in de been had gestoken. Vader was vreemdgegaan – digitaal – met een ander, jeugdzorg kon er niet bij komen want een van de dochters had corona. Toen werd ik gebeld om mee te denken met het plan dat mijn collega hiervoor had bedacht. Met hulp van o.a. het wijkteam en Veilig Thuis is hier goede actie op ingezet.
Medewerkers aannemen via beeldbellen
De ultieme ervaring was dat ik twee nieuwe medewerkers heb aangenomen via beeldbellen.
Ik had het nooit gedacht dat je dit ook via beeldbellen goed kan doen, maar dat is gelukt en ze passen prima in het team!
Veel positieve ervaring
We hebben als praktijk geleerd om via beeldbellen gemakkelijker te schakelen, met name het reizen voor overleggen zal gaan vervallen. Maar ook – bij diagnostiek-onderzoeken bijvoorbeeld – kunnen we via beeld meekijken indien nodig. Een soort one-wayscreen 2.0.
Maar ik miste het wel om iedereen te zien, zowel het team als de cliënten, de non-verbale communicatie. Toch houd ik er al met al veel positieve ervaring aan over.
Meike Manschot is orthopedagoog-generalist en lid van de NVO ledenraad. Zij deelde haar ervaring eerder tijdens de ledenraad van 25 juni jl.