Mandy: Ouders maken zich zorgen door vele veranderingen en bezuinigingen

Ik ben tijdens mijn opleiding begonnen als begeleidster in één van de woonvoorzieningen van ZOMO Zorg, een zorgorganisatie die wonen en dagbesteding biedt voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Vrijwel direct na mijn studie Pedagogische Wetenschappen en master Orthopedagogiek kon ik hier ook aan het werk als orthopedagoog. Ik werk nu 20 uur als orthopedagoog en 12 uur als begeleidster.

 

Het werk als orthopedagoog is heel divers. Ik schrijf mee aan ondersteuningsplannen voor de cliënten met een hoger zorgzwaartepakket, voer diagnostiek uit, begeleid individuele cliënten, coach de begeleiders en denk mee over beleid. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het aanvragen van indicaties en stem ik af met andere organisaties, bijvoorbeeld met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) over een WLZ (Wet Langdurige Zorg) indicatie.

 

“Ouders helpen bij de route die ze moeten volgen om voor hun kind de juiste zorg te krijgen”

Met een professionele frisse blik kan ik naar een situatie kijken waar ouders of begeleiders zijn vastgelopen. Doordat ik nog niet betrokken ben, kan ik dat objectief doen. Zo kan ik ouders of begeleiders adviezen geven over het verbeteren of aanpassen van de omgevingsfactoren of de begeleidingsstijl. Het is fijn om met de direct betrokkenen samen te werken, en zo samen tot de beste strategie te komen. Het is mijn passie om samen met anderen te werken aan het welzijn van de cliënten, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot de beste versie van zichzelf.

 

De afgelopen tijd zijn er veel wettelijke veranderingen en bezuinigingen geweest binnen de gehandicaptenzorg. Ik merk dat veel ouders zich daardoor extra zorgen maken over de toekomst van hun kind. Dat vind ik erg begrijpelijk. Het is voor mij een uitdaging om ouders niet alleen zorgtechnisch te ondersteunen, maar om hen ook te helpen bij de bureaucratische route die ze moeten volgen om voor hun kind de juiste zorg te krijgen.

 

Mandy van Ommen werkt bij ZOMO Zorg. De instelling heeft verschillende locaties in Vleuten, IJsselstein en Utrecht.

About the Author /

j.smeets@nvo.nl

Alle artikelen