
Informele hulp aan kwetsbare gezinnen
Er zijn ook steeds meer organisaties die informele hulp aan kwetsbare gezinnen bieden. Zoals de initiatieven Samen Oplopen, Stichting Meeleefgezin, Steunouder Nederland, Stichting Buurtgezinnen.nl en Gezin in de Buurt. Deze organisaties werken stuk voor stuk landelijk maar de doelgroepen verschillen.
Zo richt Stichting Oplopen zich op gezinnen of jongeren die lichte, brede steun kunnen gebruiken tot gezinnen met complexe multi-problematiek. Bijvoorbeeld alleenstaande moeders, gezinnen in minimumsituatie/schulden, ouders die de samenleving niet begrijpen, Vluchtelinggezinnen.
Stichting Meeleefgezin is er voor kinderen van -9 mnd t/m 4 jaar (geen LVB) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen, opgelopen trauma’s vanuit het land van herkomst en ervaring met huiselijk geweld.
Steunouder Nederland biedt hulp aan kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties met een onvoldoende sociaal vangnet.
Stichting Buurtgezinnen.nl is er voor overbelaste gezinnen met problemen van uiteenlopende aard die niet kunnen terugvallen op eigen netwerk.
Gezin in de Buurt (van Stichting Present) richt zich op mensen die zelf door tekort aan geld, gezondheid en/of netwerk geen passende steun kunnen organiseren, terwijl ze die steun vanwege diverse problematieken wel nodig hebben.
Samen hebben ze de brochure ‘Overzicht gezinsvoorzieningen’ gemaakt, handig voor gemeenten, maar ook voor professionals zoals pedagogen.
De oprichtster van Steunouder Nederland is op 10 december aanstaande een de sprekers van de bijeenkomst Beschermengelen en duivelse dilemma’s in het Academiegebouw in Utrecht. Aan de hand van voorbeelden uit praktijk, beleid en wetenschappelijke inzichten wordt ingegaan op de vraag wat helpt om gezinnen tegen allerlei risico’s te beschermen. Hoe kun je dat ondersteunen en hoe weet je of je op het juiste moment de juiste interventie inzet of misschien toch eerder had moeten opschalen? Deelname is gratis.