
Hoezo!? Hoe beïnvloedt de organisatie het probleemgedrag getoond door mijn cliënten?
In de langdurige zorg krijgen medewerkers helaas met enig regelmaat te maken met cliënten die probleemgedrag tonen. Iemand toont probleemgedrag, omdat de context niet goed aansluit; mensen in die context begrijpen diegene verkeerd of overschatten hem of haar.
Als we aan context denken, dan denken we vaak aan begeleiders of het team van begeleiders of aan familieleden. Maar daar omheen zijn er nog veel meer professionals betrokken. Al die professionals horen bij een organisatie, die hun attitudes, acties en expertises beïnvloeden. En ook organisaties worden weer beïnvloed, door bijvoorbeeld beleid vanuit de overheid. En uiteindelijk heeft overheidsbeleid, organisatiecultuur en visie, en de mate van samenwerking in de teams van begeleiders weer invloed op het probleemgedrag wat cliënten tonen.
Hoe kan de organisatiecontext van invloed zijn op probleemgedrag bij cliënten? Hoe werkt dat? En Wat kun je er zelfs als professional mee? Vanuit bevindingen uit literatuuronderzoek, interviews met professionals en familieleden, en focusgroepen is daar veel over te zeggen.
Vanessa Olivier-Pijpers is science practitioner bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) en doet promotieonderzoek bij de Erasmus School of Health Policy and Management. Zowel bij CCE als in haar promotie onderzoek richt ze zich op het thema ‘Organisatiecontext en probleemgedrag’.
Meer weten over dit onderwerp?
Meld je aan voor het NVO congres Puur Pedagogiek op 27 maart. Na de theorie gaat Vanessa Olivier-Pijpers met deelnemers aan de slag hoe die verbanden tussen organisatiecontext en probleemgedrag in jouw eigen dagelijkse praktijk naar voren komen. En wat dit mogelijk kan betekenen voor de cliënten, waar jij verantwoordelijk voor bent.