Beschermengelen en duivelse dilemma’s

Als je de kranten openslaat, lijkt het wel of de kloof tussen kansrijke en kansloze gezinnen met de dag toeneemt. Negen procent van alle kinderen in Nederland groeit op in armoede (SCP, Armoedekaart september 2019); berichtgeving over kinderen die de dupe worden van echtscheiding of psychische problematiek bij de ouders; rapportages over gezinnen die wonen in een buurt met veel kleine criminaliteit en drugsproblematiek… Niet fijn om zo op te groeien.

 

Aan de andere kant: we kijken meestal naar de risicofactoren, naar wat stress en ellende veroorzaakt. Maar draai dat eens om en focus eens op beschermende factoren. Wat maakt dat gezinnen wel veerkracht hebben? En hoe kun je dat ondersteunen? Hoe weet je of je op het juiste moment de juiste interventie inzet en misschien toch eerder had moeten opschalen?

 

Dát gaan we tijdens deze bijeenkomst van dinsdag 10 december aanstaande verder onderzoeken. Een grootvader, de oprichtster van Steunouder Nederland, een beleidsambtenaar, een professional van een jeugdzorginstelling, en een onderzoeker/promovenda belichten ieder vanuit zijn of haar perspectief hoe de veerkracht van een gezin versterkt kan worden en welke dilemma’s zij daarin tegenkomen.

 

Dit is een bijeenkomst in het kader van de lezingencyclus ‘Opvoeden en opgroeien tussen wetenschap en praktijk’. Een initiatief van het NJi, Universiteit Utrecht, Trimbos-instituut, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, Landelijk Kenniscentrum LVB, NCJ en de NVO.

 

Aanmelden

Beschermengelen en duivelse dilemma’s, 10  december 2019, 16.00 – 17.30 uur (inloop vanaf 15:30), Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Deelname is gratis.  Aanmelden kan via de website van het NJi.

About the Author /

j.smeets@nvo.nl

Alle artikelen