Anne-Minke: “Een diagnose stellen is nooit de start of intentie van een traject.”

Orthopedagoog Anne-Minke Mulder (32) runt samen met haar collega Roxanne Hosemans de praktijk PsychoWijs in De Bilt. Doel: kinderen zelfverzekerd en zonder angst laten opgroeien. Daarnaast is Anne-Minke ook Ambassadeur Jeugd. “Je leert om elkaars belangen te begrijpen.”

 

Als Anne-Minke één ding heeft geleerd van het ondernemerschap, dan is het dat je focus moet hebben: herkenbaar zijn als praktijk en dat ook uitdragen. Zo is PsychoWijs behoorlijk actief op sociale media als Instagram. “Als ik zelf naar een therapeut zou gaan, vind ik het ook prettig als ik vooraf een beeld heb van wat ik kan verwachten. We horen ook van ouders terug dat ze bij ons terechtkomen door wat ze online gezien hebben. Ze voelen dat er een match is. Andersom kan trouwens ook, dat ze het gevoel hebben dat hun visie juist niet bij die van ons past. Dat is natuurlijk ook prima.”

 

Veerkrachtig maken

 

Hoe luidt de visie van PsychoWijs? Kinderen zonder angst en zelfverzekerd laten opgroeien, staat op de website. “Als je aan PsychoWijs denkt, dan denk je aan angsten, trauma’s en ouderkind-relaties. Dat heeft onze interesse en daarin scholen we onszelf voortdurend bij”, legt Anne-Minke uit.  Simpel gezegd proberen zij en haar collega Roxanne Hosemans kinderen veerkrachtiger te maken, hen vaardigheden aan te leren waardoor ze beter met tegenslagen kunnen omgaan. Een van de onderdelen hiervan is het zoveel mogelijk normaliseren van hun situatie. “Het leven is soms even niet leuk, dat zeg ik vaak letterlijk tegen kinderen en hun ouders. Tegenslagen horen erbij. Je mag er best even bij stilstaan dat het tegenzit, maar we dragen ook het vertrouwen uit dat we de veerkracht hebben om die problemen te overwinnen. Soms lukt dat al na een paar gesprekken, soms hebben we meer tools nodig. Ik kan niet voorkomen dat kinderen nare dingen meemaken, ik kan er wél voor zorgen dat ze de vaardigheden in huis hebben om daarmee om te kunnen gaan.”

 

Teveel medicaliseren

 

Daarmee legt PsychoWijs net even een ander accent dan therapeuten die sneller geneigd zijn het DSM-handboek erbij te pakken om een ‘stempeltje’ te zetten. “Ik vind eerlijk gezegd dat er nog best veel wordt gemedicaliseerd”, zegt Anne-Minke. “Het is niet zo dat we nooit een diagnose stellen, maar we kijken liever eerst goed naar waar het gedrag vandaan komt. Als blijkt dat een diagnose inderdaad wat toevoegt voor een kind, dan gaan we daarover met de ouders in gesprek. Maar een diagnose stellen is nooit de start of intentie van een traject. Ouders zeggen soms tegen ons: ik denk dat mijn kind ADHD heeft, wil je onderzoek doen? Dan zeggen we: vertel eerst maar eens waar je kind last van heeft. Kan het zich moeilijk concentreren. Oké, dan gaan we eerst onderzoeken waar dat vandaan komt en dan bekijken wat er nodig is.”

 

“Soms komen er ouders bij ons die denken dat we hun kind even gaan fixen”

 

“Een goede casusconceptualisatie is ontzettend belangrijk”, vervolgt Anne-Minke. “En daarbij kijken we niet alleen naar het kind, maar ook naar de omgeving, want dat is waar je als orthopedagoog natuurlijk bij uitstek voor bent opgeleid. Je bent iemand in je omgeving. We hechten ook veel waarde aan de interactie tussen de ouders en hun kinderen. Soms komen er ouders bij ons die denken dat we hun kind even gaan fixen. Ze zijn dan behoorlijk verbaasd als we zeggen: we willen eigenlijk eerst met jullie aan de slag.”

 

Bruggenbouwer

 

Anne-Minke geniet niet alleen van het directe contact met ouders en kinderen, de vrijheid van het ondernemerschap bevalt haar ook prima. Toen ze in 2015 haar eigen praktijk begon, was het best even wennen, maar al snel had ze haar draai gevonden. Ze vindt het ook leuk om zich te verdiepen in beleidsmatige zaken, dat is een van de redenen dat ze zich heeft aangemeld om Ambassadeur Jeugd te worden. “Sommige collega-ondernemers hebben geen behoefte om beleidsstukken te lezen, maar ik vind het leuk. Ik sta een beetje bekend als een bruggenbouwer, dus ik hoop dat ik op dat gebied als ambassadeur meerwaarde kan hebben. Zo vind ik bijvoorbeeld dat de samenwerking met Zuidoost Utrecht, de regio waarvoor we onder andere werken, op sommige terreinen kan worden verbeterd. Neem het instellen van de nieuwe inkoopprocedure, die hebben ze voor mijn gevoel onvoldoende getoetst aan de praktijk. Ik wil me ervoor inzetten dat ze mij als kleine zorgaanbieder meer bij dat soort zaken betrekken. Aan de ene kant neem ik de verhalen en ervaringen van mijn collega-ambassadeurs mee naar de gemeente, aan de andere kant hoop ik de verhalen van de gemeente weer te kunnen delen met de professionals uit het werkveld. Ik hou ervan om samen oplossingen te bedenken, met elkaar te sparren in plaats van tegenover elkaar te staan – wat in het verleden soms het geval was.”

 

Ambassadeurs Jeugd

 

Samen met de andere professionals in de jeugdhulp maakt Anne-Minke deel uit van het landelijk netwerk ambassadeurs in het jeugddomein. Ze volgt een leertraject van een jaar, waarna ze zich volwaardig ambassadeur mag noemen. “Waar ze ons heel erg mee helpen, is dat je leert ontdekken hoe je je als ambassadeur kunt inzetten. Daar kwam uit dat ik graag bruggen tussen mensen bouw. Het is een enorm leerzaam traject, maar wel behoorlijk intensief. Je bent er in je hoofd eigenlijk de hele tijd mee bezig. Ik heb al zoveel geleerd over de Jeugdwet, over politieke processen en allerlei andere zaken. Omdat iedereen er vanuit een andere achtergrond bij zit, leer je om elkaars belangen te begrijpen. Dat is ontzettend belangrijk. Ik heb al een aantal mooie discussies meegemaakt. Die zijn soms fel, maar mensen gaan wel echt het gesprek aan met elkaar.”

 

Toekomstmuziek

Als Anne-Minke naar de toekomst kijkt, dan zou ze haar praktijk graag willen uitbreiden. “Omdat ik die kant leuk vind, zie ik wel voor me dat ik over een aantal jaar wat minder behandelingen doe en mezelf wat meer op de beleidsmatige kant richt. Maar dat is voorlopig nog toekomstmuziek, eerst moeten we nog maar even deze moeilijke coronaperiode zien door te komen. We hebben veel behandelingen via video gedaan, de ene keer werkte dat beter dan de andere keer. Ik kan me voorstellen dat we in de toekomst vaker gesprekken op afstand gaan voeren, maar het zal nooit het fysieke gesprek vervangen – dat blijft ongelooflijk waardevol.”

 

Tips

 

Heeft Anne-Minke nog tips voor ondernemers in spe? “Het is een mooi bestaan met veel vrijheid, maar je moet ook wel geschikt zijn voor een eigen praktijk. Jezelf profileren hoort er bijvoorbeeld gewoon bij, want de klanten komen niet vanzelf.  Je kunt niet verwachten dat anderen dat voor je doen, maar je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om het uit te besteden aan een bureau als je het echt niet leuk vindt. Daarnaast is het belangrijk om een goed netwerk te hebben. We zitten nu in een intervisieclub met allerlei ondernemers uit de buurt. Dat is ontzettend fijn.”

 

Tekst: Raymond Krul

 

About the Author /

j.smeets@nvo.nl

Alle artikelen